Recepty

Zelný salát s mrkví od Vietnamců: nejlepší recept

Zelný salát s mrkví od Vietnamců: nejlepší recept

Všichni by měli mít v zásobě dostatek receptů na saláty, protože letní sezóna se rychle blíží. Zelný salát s mrkví od Vietnamců si zaslouží místo ve vašem jídelníčku. Přináší vynikající chuť, ale také mnoho vitamínů a minerálů. Jistě si ho budete připravovat hlavně kvůli chuti, ale můžete být v klidu, protože si s ním doplníte hodně vitamínů a minerálů, jako je:

  • vláknina,
  • vitamíny B a C,
  • draslík,
  • vápník,
  • železo a další.
Salát s mrkví a zelím

Ingredience

Na velmi dobrý zelný salát s mrkví od Vietnamců potřebujete celkem dost ingrediencí. Má to svůj důvod. Každá z nich přinese nejen určitou chuť, ale také vitamíny a minerály. Výsledek bude vynikající, zdravý a nebude vás stát příliš mnoho peněz. Na výrobu tohoto receptu potřebujete tyto suroviny.

malá hlávka zelí1 ks
středně velká mrkev2 ks
červená paprika1 ks
česnek3 stroužky
limetková šťáva2 lžíce
cukr1 lžička
sójová omáčka1 lžička
rýžový ocet (volitelné)1 lžička
čerstvá máta nebo koriandr2 lžíce
sůlpodle chuti
mletý černý pepřpodle chuti
sezamová semínkana ozdobu

Pracovní postup

Zelí nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte a papriku nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte nadrobno. Do hluboké mísy vložte zelí, mrkev a papriku. V jiné misce smíchejte limetkovou šťávu, cukr, sójovou omáčku a rýžový ocet. Důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidejte česnek a znovu promíchejte. Připravený dresink nalijte k zelenině. Vše důkladně promíchejte, abyste se všechny ingredience ochutily.

Čerstvou mátu nebo koriandr přidejte do salát a jemně promíchejte. Ochuťte salát solí a pepřem. Můžete přidat trochu další limetkové šťávy, jestli budete chtít salát trochu kyselejší. Před podáváním přidejte sezamová semínka nebo pražené arašídy na salát. Přidají jedinečnou chuť a zároveň salát ozdobí. Dochutit ho můžete také jinými druhy semínek, oříšků nebo kořením. Tato varianta bude chutnat celé rodině a snadno zpracujete zelí, které máte v lednici.

About the author