Všichni by měli mít v zásobě dostatek receptů na saláty, protože letní sezóna se rychle blíží. Zelný salát s mrkví od Vietnamců si zaslouží místo ve vašem jídelníčku. Přináší vynikající chuť, ale také mnoho vitamínů a minerálů. Jistě si ho budete připravovat hlavně kvůli chuti, ale můžete být v klidu, protože si s ním doplníte hodně vitamínů a minerálů, jako je:
- vláknina,
- vitamíny B a C,
- draslík,
- vápník,
- železo a další.
Ingredience
Na velmi dobrý zelný salát s mrkví od Vietnamců potřebujete celkem dost ingrediencí. Má to svůj důvod. Každá z nich přinese nejen určitou chuť, ale také vitamíny a minerály. Výsledek bude vynikající, zdravý a nebude vás stát příliš mnoho peněz. Na výrobu tohoto receptu potřebujete tyto suroviny.
malá hlávka zelí | 1 ks |
středně velká mrkev | 2 ks |
červená paprika | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
limetková šťáva | 2 lžíce |
cukr | 1 lžička |
sójová omáčka | 1 lžička |
rýžový ocet (volitelné) | 1 lžička |
čerstvá máta nebo koriandr | 2 lžíce |
sůl | podle chuti |
mletý černý pepř | podle chuti |
sezamová semínka | na ozdobu |
Pracovní postup
Zelí nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte a papriku nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte nadrobno. Do hluboké mísy vložte zelí, mrkev a papriku. V jiné misce smíchejte limetkovou šťávu, cukr, sójovou omáčku a rýžový ocet. Důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidejte česnek a znovu promíchejte. Připravený dresink nalijte k zelenině. Vše důkladně promíchejte, abyste se všechny ingredience ochutily.
Čerstvou mátu nebo koriandr přidejte do salát a jemně promíchejte. Ochuťte salát solí a pepřem. Můžete přidat trochu další limetkové šťávy, jestli budete chtít salát trochu kyselejší. Před podáváním přidejte sezamová semínka nebo pražené arašídy na salát. Přidají jedinečnou chuť a zároveň salát ozdobí. Dochutit ho můžete také jinými druhy semínek, oříšků nebo kořením. Tato varianta bude chutnat celé rodině a snadno zpracujete zelí, které máte v lednici.