Cítíte ten nával nostalgie, když se řekne „rybičková pomazánka„? My také! Chuť našeho dětství jsme se pro vás pokusili přetvořit v tomto receptu. S každým kousnutím se vrátíte do dětství, uvidíte!
Tato tradiční pomazánka není jen lahodným zpestřením na vašem stole, ale také představuje bohatou historii spojenou s přípravou a konzumací rybích pokrmů. Následující recept vám ukáže, jak jednoduše a chutně připravit rybičkovou pomazánku jako ze školky ve vaší vlastní kuchyni!
Ingredience:
- 1 plechovka (asi 100 g) kvalitních sardinek ve vlastní šťávě
- 1/2 šálku majonézy
- máslo
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku (mačkaný)
- Šťáva z 1 citrónu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (kopr, pažitka) pro ozdobu
- Bagety nebo topinky k podávání
Postup:
- Příprava Sardinek:
- Sardinky necháme okapat od šťávy a rozmačkáme je vidličkou nebo rozmixujeme.
- Mixování Ingrediencí:
- Přidáme majonézu, dijonskou hořčici, máslo, mačkaný česnek a citrónovou šťávu do mixéru s sardinkami.
- Mixování do Hladkosti:
- Mixujeme ingredience do hladké a krémové konzistence. V případě potřeby přidáme další majonézu pro dosažení požadované textury. Jestliže chcete hrubší konzistenci pomazánky, nemixujte ji, ale pouze rozmačkejte vidličkou.
- Ochucení:
- Přidáme sůl a pepř podle chuti. Lze také přidat extra dijonské hořčice nebo citrónové šťávy dle osobní preference.
- Nechte odležet:
- Směs přeneseme do nádoby a necháme ji alespoň hodinu odpočinout v lednici. Tím se propojí chutě.
- Podávání:
- Před podáváním ozdobíme rybičkovou pomazánku čerstvými bylinkami, jako je kopr a pažitka.
- Rozkrojíme bagety nebo topinky a naneseme na ně připravenou rybičkovou pomazánku.