Recepty

Rychlý jablečný koláč do kulaté formy

Rychlý jablečný koláč do kulaté formy

Jablečný koláč. Klasika všech klasik. Křehké máslové těsto, jablka a spousta skořice. Dezert, který chutná snad všem. Tento recept je navíc super jednoduchý a rychlý. Pokud nevíte, co připravit k odpolední kávě nebo pro nečekanou návštěvu, tak tento koláč bude skvělou volbou.

Na těsto budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 50 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru

Na náplň budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 80 g třtinového cukru + 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • Šťáva z poloviny citronu

Pro tento koláč si připravte dortovou nebo koláčovou formu o průměru 29 centimetrů. Jelikož se koláč chystá z máslového těsta, formu nemusíte dopředu nijak vymazávat. Troubu si předehřejte na 150°C a můžete se pustit do přípravy koláče.

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Do mísy nebo na vál si dejte mouku, přidejte na plátky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a mléko. Vše zpracujte do nelepivého těsta, pracujte rychle, ať vám máslo moc nezměkne. Takto připravené těsto dejte odpočívat do lednice, zatímco si budete chystat náplň.

Jablka si oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte rádi v koláči kousky jablek, tak je nestrouhejte, ale nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte je s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Pokud se vám bude směs zdát málo sladká, tak přidejte více cukru. Vždy záleží na sladkosti jablek.

Když máte takhle připravené těsto i náplň, tak nastal čas na kompletaci. Těsto vyválejte do tenka a přendejte do formy. Zbylé těsto, si odložte stranou. Na těsto dejte jablka a uhlaďte. Ze zbylého těsta si nachystejte „ozdoby“ navrch koláče. Můžete z něj uplést copánky, udělat mřížku anebo vykrájet různé tvary.

Nyní můžete dát koláč péct do předem vyhřáté trouby. Pečte ho přibližně 45 minut. To že je hotový poznáte podle měkkosti jablek a zlatavé barvy těsta.

Koláč nechte vychladnou nebo podávejte horký. Můžete si k němu přidat šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu. Skvěle funguje také zakysaná smetana. Přejeme dobrou chuť!

About the author