Hledáte ideální dort, který si budete moct připravit v horkých letních dnech? Tento dort ze sušenek, zakysané smetany a čerstvého ovoce bude pro Vás tou ideální variantou. Díky lehkému krému a čerstvému ovoci je vhodný právě do horkých letních dní. Jeho příprava Vám zabere pouze pár minut a zvládne ho připravit úplně každý, i naprostý začátečník. Tak si ho pojďte s námi připravit!
Na dort budete potřebovat:
- 2 balení máslových sušenek
- 800 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- Vanilkový cukr
- Čerstvé ovoce – borůvky, jahody, maliny, broskve, kiwi, …
- Bylinky na ozdobení, granko na posypání
Postup přípravy:
V nádobě vyšlehejte šlehačku s vanilkovým cukrem. Přimíchejte k ní zakysanou smetanu. Vzniklý krém ochutnejte a případně doslaďte.
Nachystejte si dortovou formu anebo skleněnou nádobu, do které budete dort vrstvit. Jako první vrstvu dejte sušenky, na ně rozprostřete krém a na něj dejte ovoce. Pokračujte opět sušenkovou vrstvou a pokračujte ve vrstvení, dokud vám nedojde krém. Poslední vrstvou by měl být krém.
Když máte dort hotový, je čas ho ozdobit. Posypejte ho grankem a vyskládejte na něj ovoce. Dozdobit ho můžete i meduňkou anebo mátou. Takto hotový dort dejte ztuhnout do lednice aspoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Přejeme dobrou chuť!
Možné úpravy receptu:
- Do krému můžete přidat například citronovou kůru a šťávu, tím získáte svěžejší variantu dortu.
- Do krému můžete přimíchat karamel, marmeládu nebo ořechový krém.
- Sušenky můžete nahradit piškoty, které namočíte v granku s mlékem.
- Dezert můžete místo do dortové formy připravit do malých skleniček anebo pohárků. Tím budete mít přichystané dokonalé porce a servis vypadá efektivněji.
- V zimě můžete čerstvé ovoce nahradit kompotovaným.
- Kupovaný vanilkový cukr můžete nahradit tím domácí. Je snadný na přípravu a vyjde Vás i levněji. Jeden vanilkový lusk rozmixujte se 400 g krupicového cukru. Výsledný cukr přesypte do vzduchotěsné nádoby, ve které vám cukr vydrží několik měsíců. Chuťově je mnohem výraznější než ten kupovaný.