Recepty

Nepečený dort z lotusek a mascarpone

Nepečený dort z lotusek a mascarpone

Nevíte, co připravit na letní oslavu nebo posezení s přáteli? Máte chuť na něco sladkého, lehkého, co budete mít připravené během pár minut? V tom případě pro Vás bude tento dezert naprosto ideální. Kombinace lahodných karamelových sušenek, jemného vanilkového krému a čerstvého ovoce. Co víc si přát? Navíc tento dort zvládne i naprostý začátečník!

Na dort budete potřebovat:

  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 balení mascarpone
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 500g lotus sušenek
  • Oblíbené ovoce – jahody, borůvky, maliny, kiwi, banán, …

Postup přípravy:

Nachystejte si nádobu, ve které nejdříve vyšleháte šlehačku s vanilkovým cukrem. Ke šlehačce jemně přimíchejte mascarpone a zakysanou smetanu. Tím máte základní krém hotový.

Do skleněné nádoby nebo dortové formy vyskládejte na dno vrstvu sušenek. Potřete ji krémem a naskládejte další sušenky. Proces opakujte, dokud vám nedojde krém. Poslední vrstva by měla být ta krémová. Pár lotus sušenek si nechte stranou a rozdrťte je na malé kousky. Nyní je čas dort ozdobit. Na poslední vrstvu krému si hezky naskládejte čerstvé ovoce a posypte rozdrobenými sušenkami. Dozdobit můžete i čerstvou mátou nebo meduňkou. Hotový dort dejte na minimálně 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Poté ho podávejte s čerstvě připravenou domácí limonádou nebo ledovou kávou se šlehačkou. Přejeme Vám dobrou chuť!

Čím můžete dort ozvláštnit?

  • Místo vanilkového cukru předejde do krému karamel nebo lotuskové máslo.
  • Pro podávání vypadá efektivněji, když budete krém a sušenky vrstvit do malých pohárků namísto dortové formy.
  • Pokud nechcete mít dezert tak sladký, tak polovinu lotus sušenek nahraďte obyčejnými máslovými.
  • Pokud si chcete připravit méně tučnou variantu dezertu, nahraďte mascarpone odtučněným tvarohem.
  • Pokud chcete trochu omezit cukr, nahraďte ho například čekankovým sirupem nebo xylitolem.
About the author