Nevíte, co připravit na letní oslavu nebo posezení s přáteli? Máte chuť na něco sladkého, lehkého, co budete mít připravené během pár minut? V tom případě pro Vás bude tento dezert naprosto ideální. Kombinace lahodných karamelových sušenek, jemného vanilkového krému a čerstvého ovoce. Co víc si přát? Navíc tento dort zvládne i naprostý začátečník!
Na dort budete potřebovat:
- 1 kelímek šlehačky
- 1 balení mascarpone
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 500g lotus sušenek
- Oblíbené ovoce – jahody, borůvky, maliny, kiwi, banán, …
Postup přípravy:
Nachystejte si nádobu, ve které nejdříve vyšleháte šlehačku s vanilkovým cukrem. Ke šlehačce jemně přimíchejte mascarpone a zakysanou smetanu. Tím máte základní krém hotový.
Do skleněné nádoby nebo dortové formy vyskládejte na dno vrstvu sušenek. Potřete ji krémem a naskládejte další sušenky. Proces opakujte, dokud vám nedojde krém. Poslední vrstva by měla být ta krémová. Pár lotus sušenek si nechte stranou a rozdrťte je na malé kousky. Nyní je čas dort ozdobit. Na poslední vrstvu krému si hezky naskládejte čerstvé ovoce a posypte rozdrobenými sušenkami. Dozdobit můžete i čerstvou mátou nebo meduňkou. Hotový dort dejte na minimálně 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Poté ho podávejte s čerstvě připravenou domácí limonádou nebo ledovou kávou se šlehačkou. Přejeme Vám dobrou chuť!
Čím můžete dort ozvláštnit?
- Místo vanilkového cukru předejde do krému karamel nebo lotuskové máslo.
- Pro podávání vypadá efektivněji, když budete krém a sušenky vrstvit do malých pohárků namísto dortové formy.
- Pokud nechcete mít dezert tak sladký, tak polovinu lotus sušenek nahraďte obyčejnými máslovými.
- Pokud si chcete připravit méně tučnou variantu dezertu, nahraďte mascarpone odtučněným tvarohem.
- Pokud chcete trochu omezit cukr, nahraďte ho například čekankovým sirupem nebo xylitolem.