Recepty

Paštika z pečeného masa bez jater

Paštika z pečeného masa bez jater

Dnes si řekneme něco o tom, jak si můžete doma připravit výbornou paštiku z pečeného masa bez jater. Můžete ji udělat zapékanou a podávat jako předkrm, nebo zkrátka namazat na chleba. Malá sklenička takové domácí paštiky může být vhodným a zajímavým dárkem, kterým pohrdne snad jen vegetarián.  

Suroviny na paštiku:

  • 500 g vepřová krkovice 
  • 500 g vepřový bok 
  • 500 g uzené maso 
  • 200 g cibule 
  • 30 g česnek 
  • 250 g strouhanka chlebová nebo rohlíková 
  • 25 g sůl 
  • kmín mletý 
  • zázvor mletý 
  • majoránka 
  • koriandr 
  • divoké koření 

Postup přípravy

Maso nakrájejte na menší kousky, dokořeňte a dosolte. Můžete použít například kmín, majoránku, koriandr a divoké koření, jiná kombinace může být paštikové koření. Takto ochucené maso pečte v troubě do měkka. Je ale třeba počítat s tím, že za studena se chuť koření a soli tolik neprojeví, nebojte se tedy solit a kořenit o sto šest. Zatímco budete péct maso vyvařte si kosti z uzeného. Maso z kostí oberte a spolu s pečeným masem namelte na strojku, přidejte cibuli, česnek a výpek z masa.  
Poté přidejte vývar (asi 500 ml), strouhanku (může být chlebová i strouhanková). Paštiku je možné nastavit kostičkami chleba či rohlíku. Vzniklou hmotu vložte do sádlem vymazané zapékací misky nebo třeba do formy tvaru srnčího hřbetu a pečte (120 stupňů) 30 – 40 minut. Poté nechte výrobek vychladnout. Paštika by měla být výrazně tučná, snadno roztíratelná na chleba. Dobrou chuť!  

About the author