Dnes si řekneme něco o tom, jak si můžete doma připravit výbornou paštiku z pečeného masa bez jater. Můžete ji udělat zapékanou a podávat jako předkrm, nebo zkrátka namazat na chleba. Malá sklenička takové domácí paštiky může být vhodným a zajímavým dárkem, kterým pohrdne snad jen vegetarián.
Suroviny na paštiku:
- 500 g vepřová krkovice
- 500 g vepřový bok
- 500 g uzené maso
- 200 g cibule
- 30 g česnek
- 250 g strouhanka chlebová nebo rohlíková
- 25 g sůl
- kmín mletý
- zázvor mletý
- majoránka
- koriandr
- divoké koření
Postup přípravy
Maso nakrájejte na menší kousky, dokořeňte a dosolte. Můžete použít například kmín, majoránku, koriandr a divoké koření, jiná kombinace může být paštikové koření. Takto ochucené maso pečte v troubě do měkka. Je ale třeba počítat s tím, že za studena se chuť koření a soli tolik neprojeví, nebojte se tedy solit a kořenit o sto šest. Zatímco budete péct maso vyvařte si kosti z uzeného. Maso z kostí oberte a spolu s pečeným masem namelte na strojku, přidejte cibuli, česnek a výpek z masa.
Poté přidejte vývar (asi 500 ml), strouhanku (může být chlebová i strouhanková). Paštiku je možné nastavit kostičkami chleba či rohlíku. Vzniklou hmotu vložte do sádlem vymazané zapékací misky nebo třeba do formy tvaru srnčího hřbetu a pečte (120 stupňů) 30 – 40 minut. Poté nechte výrobek vychladnout. Paštika by měla být výrazně tučná, snadno roztíratelná na chleba. Dobrou chuť!