Recepty

Jednoduché tiramisu z mascarpone bez vajec

Jednoduché tiramisu z mascarpone bez vajec

Příjemně sladký krém, lahodné piškoty máčené v kávě, hořké holandské kakao, chuť Amaretta. Dokonalá kombinace sladké a hořké chuti. To vše definuje typický italský dezert s názvem tiramisu.

Milujete tento dezert, ale obáváte se si ho dopřát, z důvodu syrových vajec? Nezoufejte, tento výborný dezert si můžete připravit i tak. Přinášíme Vám totiž recept, který neobsahuje žádná vejce, ale chutí byste ho nerozeznali od originálu. Pojďte si ho s námi připravit!

Na tiramisu budete potřebovat:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 1, 5 balíčku cukrářských piškotů
  • 250 ml silného espressa
  • Panák amaretta
  • Holandské kakao na posypání

Postup přípravy

Nachystejte si nádobu, do které budete Tiramisu vrstvit. Hodí se například skleněná s rozměry 28 x 38 cm, nicméně poslouží i klasická forma na koláče nebo dorty.

Pomocí kávovaru uvařte si silné espresso a nechte ho trochu vychladnout, následně do něj přilijte Amaretto. Do nádoby dejte mascarpone, smetanu a moučkový cukr. Vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud se suroviny kompletně nespojí v hustý krém. Dejte si pozor, abyste krém nepřešlehali.

Nyní je čas začít Tiramisu kompletovat. Na dno nádoby vyskládejte namočené piškoty v kávě. Následně je potřete přichystaným krémem a proces opakujte, dokud vám krém nedojde. Dejte si pozor na to, že poslední vrstva musí být krém, nikoliv piškoty. Nyní je čas hotové tiramisu posypat holandským kakaem a uložit na pár hodin do lednice, nejlépe přes noc.

Jak můžete Tiramisu ozvláštnit?

  • Pokud nemáte rádi chuť Amaretta, můžete ho nahradit dobrým rumem nebo likérem.
  • Pokud chcete dopřát tiramisu dětem, můžete nahradit kávu klasickým grankem v mléku. Zároveň můžete nahradit cukrářské piškoty těmi normálními, celý dezert bude méně sladký.
  • Tiramisu si můžete připravit i ve variantě s ovocem, čokoládou nebo pistáciemi. Z ovoce Vám doporučujeme jahody, borůvky nebo banán. Čokoládu můžete nastrouhat do krému anebo ji nasypat navrch místo kakaa.

Perlička na závěr

Tušili jste, co vlastně slovo tiramisu znamená? Název této italské pochoutky vznikl z původního „tirami su“, což ve volném překladu znamená „rozvesel mě“ nebo „povzbuď mě“. Možná z tohoto důvodu se stal dezert mezi lidmi tak oblíbeným. Pokud si chcete zlepšit náladu, tak příprava právě tohoto dezertu nebude nikdy špatnou volbou.

About the author