Recepty

Krém z tvarohu a zakysané smetany

Krém z tvarohu a zakysané smetany

Tvarohový krém má široké spektrum využití. Připravit ho můžete navíc na mnoho způsobů. Jak na to?

Základní tvarohový krém se zakysanou smetanou

Krém z tvarohu a zakysané smetany je velmi chutný a zároveň maximálně jednoduchý na přípravu. Na základní variantu budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Nachystejte si vhodnou mísu a smíchejte v ní veškeré suroviny – tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový i moučkový cukr. Vše vymíchejte do konzistence hladkého krému. Můžete použít i elektrický šlehač, nicméně je důležité krém nepřešlehat, jinak by vám totiž příliš zřídl. Podle množství tvarohu můžete upravit konzistenci krému a vytvořit tak krém spíše lehčí nebo sytější.

Jak recept na krém variovat

Ke kombinaci zakysané smetany a tvarohu lze také přidat puding. Nejprve tak ušlehejte zakysanou smetanu společně s cukrem a šlehačkou do pěny, posléze přidejte tučný tvaroh a půl balíčku pudinku bez vaření.

Výchozí recept může také zcela vynechat moučkový cukr. K oslazení můžeme pak namísto něj použít jednoduše kombinaci cukru vanilkového a medu. Sladíme vždy podle chuti, poměry surovin nelze v receptu chápat vyloženě striktně.

Některé recepty také vycházejí z postupu, kdy do vyšlehané šlehačky je následně možné přidat podle původní receptury tvaroh i zakysanou smetanu a opět podle chuti dosladit.

Kam se tvarohový krém hodí

Obecně se používá tento typ krému hlavně při plnění dortů, pakliže nechceme využít klasický hutný krém máslový. Mimo to najde využití také při pečení cupcaků, rolád a zákusků. Nahradit touto kombinací můžeme i klasický krém v Míša řezech, bez másla rozhodně výsledek nijak neutrpí. Poslouží i do pohárů.

Konzumovat můžeme tvarohový krém i jen tak, zejména v kombinaci s ovocem, například s jahodami nebo malinami. Hodí se tak jako zdravá svačina pro děti i dospělé, kteří mají chuť na zdravější mlsání. Skvělá je též kombinace s čokoládou.

About the author