Křenová omáčka je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, bohužel upadá v zapomnění. Spojení této omáčky s uzeným masem a knedlíky tvoří neodolatelnou pochutinu. K přípravě omáčky můžete využít nastrouhaný křen, nebo také krenex, který posune požitek z chuti na vyšší úroveň. Vyhněte se kupovaným variantám a raději si připravte vlastní. Jak si připravit úžasný zážitek z poctivé křenové omáčky? Pojďme na to!
Příprava křenové omáčky
Ještě, než začnete s přípravou křenové omáčky, tak si připravte krenex. Na jeho přípravu budete potřebovat:
Křen | 300 g |
Voda | 200 ml |
Sůl | 1 lžička |
Ocet | 1 lžíce |
Olej | 1 lžíce |
Cukr | 1 lžíce |
· Vodu přiveďte k varu. Mezitím očištěný křen nakrájejte na kolečka a smíchejte ostatní ingredience s křenem.
· Nakonec přidejte převařenou vodu a rozmixujte.
· Výslednou směs přelijte do uzavíratelných sklenic a po vychladnutí skladujte v lednici.
Jakmile máte připravený krenex, můžete začít s přípravou křenové omáčky:
Krenex | 2 lžíce |
Smetana na vaření | 200 ml |
Mléko | 1 hrnek |
Hladká mouka | 2 lžíce |
· V hrnci začněte vařit osolené mléko, poté vmíchejte do vroucího mléka smetanu s rozmíchanou hladkou moukou.
· Výslednou směs povařte, a dochuťte solí, octem nebo cukrem.
· Nakonec přidejte krenex, který zvýrazní chuť oproti klasickému křenu.
Benefity křenu
Křen patří mezi typické zimní zeleniny, ale lze ho získat čerstvý po celý rok. Křen je typický pro svou štiplavou a výraznou chuť. Zároveň však obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.
Obsahuje velké množství vitaminu A, B, C, E a minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor). Dále obsahuje antibakteriálními látky, kyselinu listovou a vlákninu.
Díky těmto látkám pomáhá se zácpou, podporuje správnou funkci střev, pomáhá při dýchacích potížích. Působí také močopudně, podporuje imunitu a chrání organismus před volnými radikály, nedoporučuje se však přehánět jeho užívání.