Recepty

Nálev na červenou řepu s Dekem

Nálev na červenou řepu s Dekem

Zavařená červená řepa je stálicí na českém jídelníčků. Jedná se o levnou surovinu, kterou ale díky vaření a dobrému nálevu můžete povýšit na kulinářskou pochoutku. Pokud ještě nemáte svůj nálev, zkuste si jej připravit z kořenícího přípravku, který znáte například z receptu na zavařované okurky. Deko stojí jen pár korun a přitom dokáže docílit velmi příjemné chuti. Použít se dá na různou zeleninu – mimo jiné též na červenou řepu.

Co obsahuje Deko?

Deko je kořenící přípravek. To znamená, že je složen z několika ingrediencí:

·        jedlá sůl (tvoří minimálně 89 % přípravku)

·        kyselina benzoová (funguje jako konzervant, ve výrobku ho ho maximálně 4,5 %)

·        hořčičné semínko

·        koriandr

·        směs dalšího koření

Jak připravit nálev na červenou řepu s Dekem?

Na 2 kg vařené červené řepy budete potřebovat 1 sáček Deko o hmotnosti 100 g. Kromě toho je třeba přidat i další ingredience:

IngredienceMnožství
Voda1 750 ml
Ocet 8%500 ml
Cukr krystal/krupice100 – 120 g

Příprava nálevu je velmi jednoduchá. Všechno vložte do dostatečně velkého hrnce a přiveďte k varu. Po pěti minutách odstavte. Nalijte do sklenic, ve kterých máte uvařenou a nakrájenou červenou řepu. Veškerá řepa by měla být ponořená, proto ji plníme jen do výšky ¾ sklenice. Protože mohou vzniknout vzduchové bubliny, několikrát poklepte dnem sklenice o kuchyňskou linku. Pak zavíčkujte a od bodu varu sterilujte 10 až 15 minut.

Může nálev obsahovat méně cukru?

Chcete-li, aby přípravek obsahoval menší množství cukru, můžete jej nahradit umělými sladidly nebo přírodními alternativami. V případě umělých sladidel odpovídá 100 g cukru asi 35 kusů tabletek sladidla. Oblíbená je také Starlinea, což je práškové sladidlo, které má nižší energetickou hodnotu, než cukr. V receptech se ho používá jen 25 % toho, co práškového cukru. V našem receptu do tedy bude jen 20 až 25 g Starliney.

About the author