Zavařená červená řepa je stálicí na českém jídelníčků. Jedná se o levnou surovinu, kterou ale díky vaření a dobrému nálevu můžete povýšit na kulinářskou pochoutku. Pokud ještě nemáte svůj nálev, zkuste si jej připravit z kořenícího přípravku, který znáte například z receptu na zavařované okurky. Deko stojí jen pár korun a přitom dokáže docílit velmi příjemné chuti. Použít se dá na různou zeleninu – mimo jiné též na červenou řepu.
Co obsahuje Deko?
Deko je kořenící přípravek. To znamená, že je složen z několika ingrediencí:
· jedlá sůl (tvoří minimálně 89 % přípravku)
· kyselina benzoová (funguje jako konzervant, ve výrobku ho ho maximálně 4,5 %)
· hořčičné semínko
· koriandr
· směs dalšího koření
Jak připravit nálev na červenou řepu s Dekem?
Na 2 kg vařené červené řepy budete potřebovat 1 sáček Deko o hmotnosti 100 g. Kromě toho je třeba přidat i další ingredience:
Ingredience | Množství |
Voda | 1 750 ml |
Ocet 8% | 500 ml |
Cukr krystal/krupice | 100 – 120 g |
Příprava nálevu je velmi jednoduchá. Všechno vložte do dostatečně velkého hrnce a přiveďte k varu. Po pěti minutách odstavte. Nalijte do sklenic, ve kterých máte uvařenou a nakrájenou červenou řepu. Veškerá řepa by měla být ponořená, proto ji plníme jen do výšky ¾ sklenice. Protože mohou vzniknout vzduchové bubliny, několikrát poklepte dnem sklenice o kuchyňskou linku. Pak zavíčkujte a od bodu varu sterilujte 10 až 15 minut.
Může nálev obsahovat méně cukru?
Chcete-li, aby přípravek obsahoval menší množství cukru, můžete jej nahradit umělými sladidly nebo přírodními alternativami. V případě umělých sladidel odpovídá 100 g cukru asi 35 kusů tabletek sladidla. Oblíbená je také Starlinea, což je práškové sladidlo, které má nižší energetickou hodnotu, než cukr. V receptech se ho používá jen 25 % toho, co práškového cukru. V našem receptu do tedy bude jen 20 až 25 g Starliney.