To, že omáčku nelze udělat bez použití masa, je holý nesmysl. Lze udělat kvalitní šťávu, nebo sos i bez použití masa a masitých výrobků. Takových sosů, nebo chcete-li šťáv existuje spousta. Záleží vždy na tom, z jakého základu se daný sos skládá. Pojďme si ukázat dva univerzální sosy, které lze kombinovat s jakoukoliv přílohou.
Pikantní houbový sos
Tento jednoduchý sos lze použít samostatně k příloze, nebo k nejrůznějším plátkům masa.
Co budete potřebovat
- 1 tenký plátek másla
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule
- 3 – 5 žampionů (mohou být i konzervované)
- 2 loupaná rajčata (konzervovaná)
- 3 lžíce nálevu z konzervovaných rajčat
- 1 lžíce sladké chilli omáčky (milovníci pálivých jídel mohou dát i více)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce lahůdkové cibulky
- 1 lžička libečku
- cca 100 ml vody
Postup
- cibuli nakrájíme najemno, žampiony oloupeme a nakrájíme na tenké plátky
- v hrnci rozpustíme olej s máslem a cibuli restujeme do zlatova
- přidáme čerstvé žampiony, promícháme a necháme ještě pár minut restovat
- přidáme rajčata, která lehce rozmačkáme
- dále přidáme šťávu z rajčat, chilli omáčku, sójovou omáčku, vodu a 15 minut dusíme
- zhruba 5 minut před dokončením přidáme ještě zelené bylinky a dovaříme
Cibulový sos
Toto je velmi rychlý, levný a hlavně univerzální sos, který lze použít úplně ke všemu. Skvělé na něm je i to, že se skládá z jednoduchých ingrediencí, které má každý běžně doma.
Co budete potřebovat
- 1 velká cibule (pokud chcete tmavý sos, lze použít i červenou cibuli)
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- voda
- tuk
Postup
- na tuku, nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli
- po změknutí cibuli zaprášíme moukou a uděláme cibulovou jíšku
- když cibule zezlátne, zalijeme jíšku vodou a necháme pár minut vařit
- nakonec cibuli rozmixujeme a podle potřeby dochutíme
Oba tyto sosy můžete používat k těstovinám, bramborám, rýži a dalším přílohám. Vhodné jsou také k nejrůznějším druhům masa a rybám.