Recepty

Jak udělat sos bez masa 

Jak udělat sos bez masa 

To, že omáčku nelze udělat bez použití masa, je holý nesmysl. Lze udělat kvalitní šťávu, nebo sos i bez použití masa a masitých výrobků. Takových sosů, nebo chcete-li šťáv existuje spousta. Záleží vždy na tom, z jakého základu se daný sos skládá. Pojďme si ukázat dva univerzální sosy, které lze kombinovat s jakoukoliv přílohou.

Pikantní houbový sos

Tento jednoduchý sos lze použít samostatně k příloze, nebo k nejrůznějším plátkům masa.

Co budete potřebovat

  • 1 tenký plátek másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 3 – 5 žampionů (mohou být i konzervované)
  • 2 loupaná rajčata (konzervovaná)
  • 3 lžíce nálevu z konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky (milovníci pálivých jídel mohou dát i více)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkové cibulky
  • 1 lžička libečku
  • cca 100 ml vody

Postup

  1. cibuli nakrájíme najemno, žampiony oloupeme a nakrájíme na tenké plátky
  2. v hrnci rozpustíme olej s máslem a cibuli restujeme do zlatova
  3. přidáme čerstvé žampiony, promícháme a necháme ještě pár minut restovat
  4. přidáme rajčata, která lehce rozmačkáme
  5. dále přidáme šťávu z rajčat, chilli omáčku, sójovou omáčku, vodu a 15 minut dusíme
  6. zhruba 5 minut před dokončením přidáme ještě zelené bylinky a dovaříme

Cibulový sos

Toto je velmi rychlý, levný a hlavně univerzální sos, který lze použít úplně ke všemu. Skvělé na něm je i to, že se skládá z jednoduchých ingrediencí, které má každý běžně doma.

Co budete potřebovat

  • 1 velká cibule (pokud chcete tmavý sos, lze použít i červenou cibuli)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • voda
  • tuk

Postup

  1. na tuku, nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli
  2. po změknutí cibuli zaprášíme moukou a uděláme cibulovou jíšku
  3. když cibule zezlátne, zalijeme jíšku vodou a necháme pár minut vařit
  4. nakonec cibuli rozmixujeme a podle potřeby dochutíme

Oba tyto sosy můžete používat k těstovinám, bramborám, rýži a dalším přílohám. Vhodné jsou také k nejrůznějším druhům masa a rybám.

About the author