Recepty

Piškotová roláda, která se neláme

Piškotová roláda, která se neláme

Roláda je skvělým řešením, pokud opravdu pospícháte. Bát se nemusíte, jelikož s tímto jednoduchým a rychlým receptem skvělou roládu hravě zvládnete i vy! A co víc? Tahle roláda je krásně vláčná a při rolování se vám nepoláme!

Co budete potřebovat?

Na skvělou piškotovou roládu budete potřebovat ingredience, které určitě máte doma.

·       4 vejce

·       100 g cukru krystal

·       100 g hladké mouky

·       1 lžička prášku do pečiva

·       špetka soli

·       cukr moučka na posypání

Jak na to?

Na kuchyňskou linku si připravte všechny ingredience. Přichystejte si i kuchyňské náčiní, abyste vše měli po ruce. Potřebovat budete dvě mísy, elektrický šlehač nebo kuchyňský robot a plech vyložený pečícím papírem. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů. Tento krok rozhodně nepodceňte, je nezbytný k tomu, aby piškotové těsto krásně vyběhlo a zůstalo pružné. Vezměte si vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vlijte od čisté a suché nádoby a pomocí šlehače či kuchyňského robotu je vymíchejte do pevného sněhu. Ve chvíli, kdy začnou bílky pěnit, vsypte špetku soli, sníh tak bude pevnější. Otáčky šlehače postupně zvyšujte a po troškách přidávejte i cukr, který do sněhu zapracujte. Hotový bílkový sníh poznáte podle toho, že tvoří „tuhé špičky“ a v žádném případě není tekutý.

V druhé míse smíchejte žloutky s vanilkovým extraktem a pořádně tuto směs prošlehejte, žloutky by měly také zvětšit svůj objem. Poté do žloutkové směsi opatrně přimíchejte prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem. Nakonec pomocí stěrky opatrně vmíchejte do této směsi sníh a těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Piškotový plát pečte zhruba 10 minut, dokud nezačne zlátnout. Hotové těsto poznáte podle toho, že když na něj prstem sáhnete, pružně se vrátí zpět.

A jde se rolovat!

Připravte si čistou utěrku, kterou rozprostřete na rovnou plochu, a posypte ji moučkovým cukrem. Jakmile je piškot upečený, opatrně jej překlopte na pocukrovanou utěrku a začněte rolovat. Piškot nechejte zcela vychladnout v zarolované podobě, díky tomu totiž získá pružnost a nebude se lámat.

Teď už jen stačí vychladlou roládu naplnit, nakrájet, pocukrovat a dozdobit například kousky ovoce či hoblinkami čokolády. Fantazii a chuti se meze rozhodně nekladou.

About the author