Žemlovka je tradiční český pokrm. Původně bývala součástí jídelníčku spíše chudších vrstev. Snadno ji ale zvládnete proměnit v luxusní jídlo. Jak na to?
Na korpus budete potřebovat:
- 6 žemlí
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 100 gramů cukru
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Na jablkovou náplň:
- 6 jablek
- 75 gramů cukru
- 1 lžíce skořice
- případně 50 g sekaných vlašských ořechů
- případně též 40 g rozinek namočených v rumu
Na máslový přeliv:
- 80 g másla
- 40 ml Tuzemáku
Mimo tyto suroviny si nachystejte i strouhanku a máslo na vymazání formy.
Postup přípravy
Do vhodné mísy nalijte mléko, přidejte dvě vejce, cukr a prošlehejte. Žemle nakrájejte na plátky, rozložte do zapékací mísy a přelijte rovnoměrně směsí mléka a vajec. Vezměte tvaroh, přendejte do mísy, přidejte jedno vejce a vanilkový cukr. Vymíchejte do hladké konzistence. Jablka nastrouhejte nahrubo a smíchejte s cukrem a skořicí.
Do vymazané formy dejte vrstvu žemlí a jablek. Přidejte druhou vrstvu žemlí a tvaroh. Zakončete poslední vrstvou žemlí, kterou přelijete máslem smíchaným s Tuzemákem. Následně nechte péct v troubě na 180°C po dobu 30 až 35 minut.
Jak recept obměnit?
Místo žemlí lze použít vánočku, někteří kuchaři mají s úspěchem vyzkoušen i toastový chléb. Základní recept lze variovat přidáním rozinek nebo vlašských ořechů. Máte-li rádi ořechy, přimíchejte je už ve fázi přípravy do směsi jablek se skořicí a cukrem.
Rozinky také některé receptury doporučují namáčet v rumu. Namočené rozinky, přidejte ve dvou vrstvách – na jablka a na tvaroh. Mimo to lze rum přidat i do mléka, do něj můžete přidat i vanilkový puding. Tvaroh se v některých recepturách též nesladí cukrem, ale lze jej alternativně nahradit jednou polévkou lžící medu. Jablka také některé recepty nestrouhají, ale spíše krájejí na tenké plátky.
V případě, že by vám žemlovka po upečení připadala málo sladká, pocukrujte ji moučkovým cukrem. Pokud použijete jako pečivo vánočku, může být žemlovka naopak sladká příliš, pak cukr uberte již v receptu.