Recepty

Závin z jogurtového těsta bez tuku

Závin z jogurtového těsta bez tuku

Znáte to, na nedělní odpoledne se vám nečekaně ozve návštěva a vám tak nezbývá nic jiného než upéct ke kávě něco dobrého. Připravte si doma rychlý a zdravý závin z jogurtového těsta, kterým ohromíte celou vaši rodinu! Recept je navíc „hrníčkový“, takže jej budete mít raz dva hotový.

Jogurt bez tuku?

Recept ocení zejména ti, kteří zrovna sladkým dezertům moc neholdují nebo aktuálně drží nějakou dietu. Pokud totiž chcete, aby byl váš závin alespoň trochu zdravější, použijte do něj jogurt, který není slazený a obsahuje nízké procento tuku. Takový jogurt je vyroben z mléka, které neobsahuje žádný tuk, díky čemuž je velmi málo kalorický. Jogurt si však stále zachovává mnoho pro zdraví důležitých živin, je bohatý na bílkoviny, vápník a probiotika. Navíc v tomto receptu opravdu nikdo nepozná, že jste použili nízkotučný jogurt namísto klasického tučného.

Co na závin budete potřebovat?

Na jogurtový závin si připravte:

·       1 hrnek hladké mouky

·       ½ hrnku neslazeného nízkotučného jogurtu

·       1 lžička prášku do pečiva

·       špetka soli

·       náplň dle vaší chuti – marmeláda, ovoce, tvaroh, sýr…

Těsto navíc můžete ozvláštnit přidáním kakaa, kávy, nebo prášku matcha.

Jak na to?

Na samém začátku si připravte jednotlivé ingredience a kuchyňské náčiní, abyste měli vše po ruce. Do větší mísy nasypejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a vše důkladně promíchejte. Postupně přidávejte jogurt až do chvíle, kdy bude konzistence těsta taková, že vám půjde dobře vyválet. Pokud je těsto sypké, přidejte jogurt, pokud je lepkavé, přidejte trochu mouky. Těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte jej do tvaru obdélníku.

Závin naplňte vámi oblíbenou náplní. Skvěle chutná tvarohová náplň s ovocem, ale i obyčejná marmeláda. Těsto je navíc velice variabilní, není slazené, a tak jej můžete naplnit i slanou variantou. Výborná je kombinace špenátu, ořechů a nivy. Náplň do závinu zarolujte, potřete rozmíchaným vejcem a pečte asi 25 minut, než bude těsto krásně zlatavé.

About the author