Skutečnou humrovou pomazánku by si troufl udělat jen opravdový odvážlivec. Takový čin by pak bylo možné považovat dokonce za hřích. Možná z toho důvodu vznikla tato falešná humrová pomazánka, která je nejen o dost levnější, ale svým vzhledem a chutí připomíná tu pravou.
Falešná humrová pomazánka a její vliv na zdraví
Falešná humrová pomazánka z celeru a mrkve je nejen chuťově velmi dobrá, ale také zdravá. Příznivý vliv na naše zdraví má zelenina, která se v pomazánce tepelně neupravuje, tudíž v ní zůstane zachováno velké množství vitamínů. Můžeme tedy mluvit o skutečné vitaminové bombě. A pokud do ní přidáte ty správné ingredience, nepřiberete ani gram.
- mrkev – obsahuje vitamin B, C, provitamin A (karoten), železo, draslík, sodík a vápník
- celer – vitamin A, B1, B2, B6, C, draslík, kyselina listová, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a mnoho aminokyselin
Příprava falešné humrové pomazánky
Budete potřebovat:
- 1 menší celer, nebo polovinu většího
- 1 velkou, nebo 2 menší mrkve
- 1 pomazánkové máslo bez příchutě (milovníci zdravého stravování mohou použít například proteinové, nebo fit žervé, odpůrci zdravého stravování naopak mohou nahradit majonézou)
- 2 vejce
- na dochucení lze použít citronovou šťávu, sůl, pepř, cukr nebo hořčici
Postup
- vejce uvařte natvrdo (nesmí se převařit, postačí tak 5 – 7 minut)
- celer očistěte, oškrábejte a nastrouhejte najemno, pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědl
- mrkev také očistěte, oškrábejte a nastrouhejte najemno
- smíchejte mrkev s celerem, dochuťte podle potřeby a promíchejte společně s pomazánkovým máslem
- na závěr už stačí jen přidat najemno nakrájená vejce
Tipy
Do falešné humrové pomazánky si také můžete přidat nejrůznější ingredience podle své libosti a chuti.
- nastrouhaný sýr
- cibule
Dobrou chuť!