Ovesné vločky nabízí řadu zdravotních výhod díky svému bohatému obsahu vlákniny a bílkovin. Pravidelně je konzumujeme na snídani, ale neobejdeme bez nich ani na dovolených, či výletech kde vločky představují rychlý přísun energie. Jak si ale ukrátit čas s jejich přípravou? Naučte se, jak připravit vločky přes noc! Je to jedna z nejjednodušších variant zdravých snídaní bez vaření, které si budete moci vychutnat klidně každý den! Vyzkoušejte některé z ověřených příchutí.
Co to je?
Pokud jste nikdy nejedli ovesné vločky přes noc, jedná se v podstatě o způsob výroby ovesných vloček bez vaření. Místo vaření ovesné kaše na varné desce nebo v mikrovlnné troubě namočíte ovesné vločky do mléka. Vločky stačí nechat nasáknout a odležet v lednici 2 hodiny, ale ideální je, když vločky namočíte přes noc.
Druhý den ráno máte připravenou, lahodnou, krémovou misku „ovesných vloček“, která konzistencí připomíná hutnější a krémovější ovesnou kaši.
Určete správný poměr
Vše závisí na poměru surovin. Zkuste na začátek náš jednoduchý poměr:
- 1 díl ovesných vloček
- 1 díl mléka (živočišného či rostlinného původu)
- ⅛ dílu chia semínek
Poměr můžete libovolně upravovat dle vašich preferencí.
Postup
- Sypké suroviny dejte na dno misky či sklenice.
- Přidejte lžíci jogurtu a libovolně také vanilkový extrakt.
- Přidejte vybrané sladidlo a mléko a zamíchejte.
- Uzavřete nebo přikryjte fólií a nechte v lednici vychladit alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
Tipy na ochucení
- Arašídové – na již připravené vločky navíc navrstvěte arašídové máslo, jahodovou marmeládu, čerstvě nakrájené jahody a drcené arašídy
- Jablečný štrúdl – kombinací nakrájených jablek, pekanových ořechů, javorového nebo datlového sirupu a mleté skořice je tato variace skvělým podzimním a zimním receptem
- Banán s nutelou – jak snadné je ochutit vločky – přidejte jen banány a nutellu (případně její zdravější variantu z avokáda či proteinellu), můžete přidat také přidat lískové ořechy
- Mandlová radost – přidejte strouhaný kokos, drcené mandle, hořkou čokoládu a javorový sirup.