Rady a tipy

Jak uchovat oloupané brambory

Jak uchovat oloupané brambory

Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou, ale může být časově náročné je oloupat, umýt a nakrájet pokaždé, když je chcete jíst. Ušetřete čas při vaření tím, že si uděláte přípravu a brambory si oloupete předem. Čerstvě oloupané brambory vydrží při pokojové teplotě 1–2 hodiny, nebo asi 24 hodin v lednici, pokud dodržíte následující kroky.

Propláchněte brambory studenou vodou

Pokud brambory oloupete, škroby obsažený v bramborách začne oxidovat, což způsobí, že brambory rychle začnou měnit barvu ze žluté na tmavě růžový nebo až hnědý odstín. Rychlé opláchnutí smyje přebytečné škroby, aby se zpomalil proces oxidace zpomalil.

Brambory po oloupání tedy omyjte pod proudem studené vody. Jakmile bude voda čistá, dejte brambory stranou. Pokud připravujete větší množství, oloupejte všechny brambory najednou a následně je propláchněte přes cedník.

Nakrájejte brambory

Brambory není nutné krájet, ale pokud chcete, můžete brambory nakrájet dopředu na menší kousky podle připravovaného receptu. To výrazně zkrátí dobu přípravy a pozdějšího vaření. V obou případech vydrží čerstvé přibližně stejně dlouho.

Přidejte kapku citronové šťávy nebo octa

Vložte brambory do misky s vodou. Ujistěte se, že je v misce dostatek vody, aby byly brambory zcela pokryty. Jakmile budou ponořeny, budou mimo dosah kyslíku v okolním prostředí, což jim zabrání pokazit se. Do vody přidejte lžíci citronové šťávy nebo octa. Kyselá složka neovlivní chuť vařených brambor.

Zamezte přístupu vzduchu

Nejvhodnější je vzduchotěsná skladovací nádoba. Pokud takovou nemáte, vystačíte si s potravinovou fólií.

Doba skladování

Brambory skladované při pokojové teplotě použijte do 1-2 hodin. 

Brambory můžete uchovávat v lednici až po dobu 24 hodin. Skladování po delší dobu může způsobit nasáknutí brambor vodou, což může ovlivnit jejich chuť nebo strukturu, a proto jej nedoporučujeme.

About the author