Pokud jde o barvení krémů na dort je několik variant, jak dosáhnout požadovaného odstínu, a to od potravinářských barviv až po barvení přírodní cestou. Nač ale používat chemii, obzvláště pokud se jedná o dort pro děti?
Zdroje přírodních barviv
Požadovaná barva | Potravina |
Růžová | jahody, maliny |
Červená | řepa, rajče |
Oranžová | mrkev, paprika, batáty |
Žlutá | šafrán, kurkuma |
Zelená | matcha, špenát |
Modrá | červené zelí + jedlá soda |
Fialová | borůvky, fialové sladké brambory |
Hnědá | káva, čaj, kakao |
Černá | aktivní uhlí, sépie |
Tekutá nebo prášková varianta
Existují dva způsoby, jak vyrobit přírodní potravinářská barviva: prášky a koncentrované tekutiny.
Barviva v prášku se snadno rozpouštějí a jsou již koncentrované, což znamená, že mohou vést k intenzivnější barvě než v případě tekutých barviv. Vlastní prášek si můžete vyrobit tak, že lyofilizované ovoce a zeleninu rozemelete na jemný prášek v kuchyňském robotu nebo mlýnku na koření. Některé přísady – jako kakao, káva, čaj a koření – jsou přirozeně v práškové formě a můžete je přidat do krému bez dalšího.
Druhým způsobem je vyrobit koncentrovanou kapalinu. Posloužit vám může čistá šťáva, nebo pasírované pyré. Například fialové barvivo z borůvek vytvoříte tak, že borůvky přivedete k varu, rozmixujete ponorným mixérem a následně přecedíte. Žluté barvivo ze šafránu vytvoříte tak, že šafrán vylouhujete v teplé vodě a následně zredukujete zhruba na ¼ původního objemu.
Pozor na nevychlazená barviva
Je třeba také poznamenat, že samotná potravinářská barviva by měla být před přidáním do jakéhokoli receptu a tedy i do krému zcela vychlazena.
Zvažte chuť a mějte rozumné očekávání
Čím více barvy do krému přidáte, tím více bude chutnat přísada, ze které barvivo je. Problémem přirozeně se vyskytujících potravinářských barviv je to, že nejsou tak intenzivní jako barviva chemická. Vždy tedy používejte vysoce koncentrovaný základ.