Rady a tipy

Nadměrná konzumace melounu

Nadměrná konzumace melounu

Meloun je nezbytnou součástí zdravé stravy, protože obsahuje vitamíny, minerály a zdravé antioxidanty. Vodní meloun je skvělým zdrojem vitamínů A a C, stejně jako antioxidantu lykopenu, který je uznávaný pro své vlastnosti v boji proti rakovině a kardiovaskulárních onemocnění. Nadměrná konzumace melounu může mít několik nežádoucích vedlejších účinků. 

Navzdory mnoha zdravotním přínosům má přejídání melounem určitá rizika:

  1. Zažívací potíže
  2. Zvýšení hladiny cukru v krvi
  3. Vzácné oranžové zbarvení kůže

Může způsobit zažívací potíže

Pokud budete konzumovat příliš velké množství melounu, můžete si způsobit břišní nevolnost, nadýmání, plynatost a průjem, a to z důvodu obsahu sacharidů, které jsou buď nestravitelné, nebo se pomalu vstřebávají v tenkém střevě. 

Může zvýšit hladinu cukru v krvi

Kromě vysokého obsahu sacharidů má meloun vysoký glykemický index. Potraviny s vysokým glykemickým indexem mají tendenci rychle zvyšovat hladinu cukru v krvi, zatímco potraviny s nízkým glykemickým indexem způsobuje postupné uvolňování cukru do krve. Proto přejídání melounem může zvýšit hladinu cukru v krvi, na což byste měli dávat obzvláště pozor, pokud vám byla diagnostikována cukrovka. 

Může vést k oranžovému zbarvení kůže

Ačkoli je to vzácné, bylo zjištěno, že konzumace příliš velkého množství vodního melounu může souviset se žlutooranžovým zabarvením kůže nazývaným lykopenémie, varianta karotenémie, která je způsobena červeným pigmentem obsaženým v mrkvi.

Lykopen je pigment, který je zodpovědný za charakteristickou červenou barvu vodních melounů a dalšího ovoce a zeleniny. Při nadměrné konzumaci se lykopen může hromadit ve vnějších vrstvách pokožky a změnit pigmentaci pokožky. Naštěstí je lykopenémie velmi vzácná. Jeho účinek na vaši pokožku lze zcela zvrátit snížením velkého příjmu potravin bohatých na obsah lykopenu.

About the author