Rady a tipy

Co s přesolenou polévkou

Co s přesolenou polévkou

Sůl je jednou z nejdůležitějších ingrediencí v každém receptu. Když soli ale do pokrmu přidáte příliš mnoho, což zjistíte až při ochutnávání, okamžitě nabydete dojmu, že jste právě zabili všechny vaše chuťové pohárky. Dnes vám přinášíme tipy, které oceníte ve chvíli, kdy zjistíte, že jste při přípravě večeře byli se solí až příliš štědří a obyčejné zředění vodou nepomohlo. 

Přidejte smetanu nebo jiný tučný mléčný výrobek

Pokud připravíte krémovou polévku nebo omáčku, která je příliš slaná, můžete přidat trochu smetany. Krémovost smetany zředí slanou chuť, a navíc dodá ještě více krémovosti vašemu pokrmu. Stejnou službu vám prokáže jemný nesolený sýr, např. mozzarella nebo ricotta. Tuk obsažený v sýrech sráží také příliš velkou slanost. Pokud jste nesnášenliví na laktózu, jistě oceníte, že mléčné výrobky můžete v tomto případě nahradit avokádem.

Kyselost

Mírné přidání kyselosti do receptu může pomoci vyvážit slanost jídla. V podstatě tímto trikem zmatete chuťové pohárky. Je však důležité postupovat obezřetně, abyste jídlo neměli kyselé. Způsoby pro zjemněné slanosti kyselými ingrediencemi:

  • Na pokrm vymačkejte citronovou nebo pomerančovou šťávu. 
  • Zakápněte jídlo jemným octem, např. jablečný nebo bílý vinný ocet.
  • Nasypte do pokrmu trochu kyseliny citronové. Při použití kyseliny citronové nebudete muset do pokrmu přidávat žádnou další tekutinu, navíc můžete snáze kontrolovat množství.

Udělejte jíšku

Pokud je polévka nebo omáčka příliš slaná, můžete do pokrmu přidat připravenou jíšku z másla a mouky. Rozehřejte si v pánvi tuk a přidejte mouku. Za stálého míchaní pak mouku opékejte v tuku do růžova nebo tmavší hnědé podle barvy původního pokrmu. Následně přidejte do pokrmu a nechte dalších 5–10 minut provařit.

Dvojitá porce

Pokud máte dostatek strávníků, jednoduše zdvojnásobte porci. Uvařte celý pokrm znovu, avšak tentokrát vynechejte sůl.

About the author