Rady a tipy

Jak uchovat pažitku

Jak uchovat pažitku

Čerstvá pažitka, ať už vypěstovaná ve vaší bylinkové zahrádce nebo koupená v supermarketu, dodává široké škále receptů příjemnou svěží chuť, a navíc také vaše jídla díky trošce tohoto zeleného zázraku budou hned vypadat lépe. Naučte se správně skladovat čerstvou pažitku a bylinku používejte v receptech po celý rok.

Jak dlouho vydrží pažitka čerstvá?

Pokud plánujete spotřebovat čerstvou pažitku do čtyř až šesti dnů, můžete ji bez obav skladovat při pokojové teplotě. Pažitka však zůstane čerstvá deset až čtrnáct dní, pokud ji budete uchovávat v lednici. Zmrazenou pažitku lze skladovat v mrazáku čtyři až šest měsíců. Sušená pažitka má sice nejdelší trvanlivost, ale ztratí svou sytou zelenou barvu. 

Způsob uchováníMinimální trvanlivost
při pokojové teplotě4-6 dní
v lednici10-14 dní
v mrazáku4-6 měsíců
sušená2-3 roky

Jak nejjednodušeji skladovat pažitku

Nejjednodušším způsobem uchování pažitky je její uložení v lednici a v případě, že jí máte přebytek a nespotřebujete ji v rozmezí týdne, jednoduše ji zamrazte pro použití i v dalších měsících.

Mohlo by vás také zajímat: Rubrika Recepty na webu primasenior.cz

Čerstvou pažitku dejte do lednice, aniž byste ji krájeli nebo jakkoli omývali. Pažitku omyjte až těsně před použitím, protože jakákoli další vlhkost může způsobit, že se v chladničce zapaří. Existuje několik užitečných metod, které mohou pomoci udržet pažitku v lednici v maximální křupavosti. Můžete ji volně zabalit do igelitové fólie a uložit do šuplíku. Případně ji můžete také zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit do plastového sáčku nebo vzduchotěsné nádoby.

Mražení pažitky je skvělé pro prodloužení její trvanlivosti o několik měsíců při zachování její zářivě zelené barvy. Připravte si pažitku do mrazáku tak, že ji umyjete pod studenou vodou. K odstranění přebytečné vlhkosti použijte odstředivku na salát nebo suché papírové utěrky. Pažitku nasekejte nadrobno a uložte je do mrazícího sáčku.

About the author