Rady a tipy

Jak zamrazit cuketu

Jak zamrazit cuketu

Pěstujete cuketu nebo vás zásobují všichni ve vašem okolí cuketou, která ne, a ne přestat růst? Pak se vám jistě bude hodit tip, jak tuto skvělou dietní surovinu uchovat po celý rok. Uchovejte ji v mrazicím sáčku, abyste ji mohli používat pro všechny své oblíbené recepty z cukety po celý rok!

Cuketu umyjte

Než budete moci připravit a uložit cuketu na později, musíte ji nejprve pečlivě očistit. Všechny viditelné nečistoty omyjte pod tekoucí studenou vodou. Po důkladném opláchnutí otřete cuketu papírovou utěrkou, abyste odstranili všechny zbývající nečistoty.

Nakrájejte cuketu na kolečka

Z cukety odřízněte oba konce. Cuketu nakrájejte na přibližně 1,5 cm silná kolečka a dále postupujte následovně. 

Pokud však chcete cuketu například do těsta, nastrouhejte ji a vymačkejte co největší množství vody, pak už jen vložte do mrazicích sáčků a následující kroky vynechte.

Blanšírování

Aby byla zachována kvalita cukety na kolečka, je nejlepší ji před zmrazením blanšírovat. Blanšírování je proces rychlého vaření ve vroucí vodě a následné okamžitého ponoření do ledové lázně, aby se proces vaření zastavil. Blanšírováním se v cuketě deaktivují enzymy, které by po rozmrazení způsobily, že cuketa bude kašovitá. Jak tedy postupovat?

  1. Plátky cukety povařte 1 minutu ve vroucí vodě
  2. Vyjměte kousky děrovanou lžící a ponořte je na několik minut do ledové lázně dokud nevychladnou.
  3. Cuketu osušte papírovou utěrkou nebo utěrkou.

Jakmile jsou plátky cukety oblanšírované a důkladně vysušené, položte je v jedné vrstvě na tác. Vložte tác do mrazáku na 1-2 hodiny, do zmrazení jednotlivých koleček cuket.

Uchovávejte v mrazicích sáčcích

Poté, co jsou jednotlivá kolečka cukety zmrazené, vložte je do sáčku na zip, odstraňte co nejvíce vzduchu a sáček zavřete. Zmrazené cukety vydrží až 3-4 měsíce. Po této době se cuketa začne mrazem připalovat a ztratí většinu své chuti.

About the author