Rady a tipy

Čím srazit pálivost jídla

Čím srazit pálivost jídla

Ale ne, to jídlo je tak ostré, že se vám zdá až nepoživatelné! Uvažujete o vyhození celého pokrmu a propadáte panice? Nemějte obavy, máme několik způsobů, jak zachránit vaši večeři (a možná ji i vylepšit).

Zjemnění mléčnými výrobky

Pálivost chilli papriček je způsobena kapsaicinem. Jedním z nejlepších způsobů, jak čelit této chemické sloučenině, je přidání mléčného výrobku: plnotučné mléko, tučná smetana, jogurt, sýr nebo zakysaná smetana. Dokonce i tučné kokosové mléko může být dostačující.

Sladká chuť

Cukry pomáhají neutralizovat pálivost papriček. Zkuste tedy přidat trochu cukru nebo medu, abyste vyvážili příliš pálivé chutě.

Přidejte hlavní ingredience

Snížit pálivost můžete také naředěním, resp. přidáním hlavních surovin receptu. To může znamenat více vývaru, masa nebo zeleniny, v závislosti na tom, co připravujete. Můžete také improvizovat a přidat např. nastrouhanou mrkev, dýni nebo brambory, aby nasákly trochu koření.

Podávejte pokrm s neutrální přílohou

Abyste zmírnili pikantnost vašeho jídla podávejte jej s přílohu, která bude chuťově neutrální, např. těstoviny, rýže, pečivo, kuskus nebo jiné budou skvělou volbou.

Přidejte trochu kyselosti

Kyselé tekutiny, jako je ocet, citronová nebo limetková šťáva, a dokonce i nakrájená rajčata mohou proříznout intenzivní pálivost. Použijte cokoliv, co doplní chuť vašeho pokrmu.

Ořechové máslo 

Pokud jsou chutě kompatibilní – třeba asijský nudlový pokrm jako pad thai – zkuste zamíchat trochu tahini, arašídové nebo mandlové máslo. Obsah tuku v ořechových máslech může pomoci zmírnit pálivost.

Doporučení pro příště

Pamatujte, že tekutina v pokrmech s dlouhou dobou vaření, jako je guláš nebo kari, se při vaření odpaří a chutě se stanou koncentrovanějšími. S ostrými ingrediencemi tedy zacházejte jako se solí – přidávejte je postupně a dochuťte ke spokojenosti až ke konci doby vaření.

About the author