Rady a tipy

Jsou matjesy zdravé

Jsou matjesy zdravé

Matjesy jsou tradiční pochoutka, jejíž receptura je známá již po několik staletí. Jedná se o nakládané sledě v nálevu vyrobeného z octa, soli a cukru. Otázkou zůstává, jestli tento staletími prověřený recept má pozitivní účinky pro naše zdraví.

Potenciální zdravotní přínosy 

Konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou například matjesy, vám může pomoci snížit riziko mnoha chronických onemocnění. 

Výživové informace

Matjesy bez olejena 100g:
Energie898 kJ / 217 kcal
Tuky18,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny3,2 g
Sacharidy2,0 g
z toho cukry0,7 g
Bílkoviny11,3 g
Sůl2,1 g

Kromě uvedeného jsou matjesy dobrým zdrojem:

  • vitamínu B12
  • železa
  • omega-3 mastných kyselin.

Snížené riziko srdečních onemocnění

Byl zkoumán vliv omega-3 mastných kyselin na srdeční choroby. Vědci zjistili, že mohou snížit riziko rozvoje ischemické choroby srdeční, a to snížením rizika abnormálního srdečního rytmu, který může vést k náhlé srdeční smrti, dále také snížením rizika ucpání krevních cév a tvorby krevních sraženin.

Podpora základních tělesných funkcí

Vitamín B12 v matjesech podporuje mnoho funkcí v celém těle, včetně správné funkce mozku a udržování zdravých nervových buněk. Spolu s vitamínem B9 pomáhá tělu vytvářet červené krvinky.

Prevence anémie

Železo v matjesech pomáhá tělu produkovat hemoglobin, látku v červených krvinkách, která pomáhá krvi přenášet kyslík do celého těla. Když nemáte dostatek železa, vaše tělo nemůže vytvořit dostatek hemoglobinu, aby tuto funkci dobře plnilo, což vede k anémii. Anémie může způsobit únavu a závratě a může vést k potížím s dýcháním a bolestem hlavy.

Potenciální rizika 

Nakládaný sleď má vysoký obsah sodíku, který může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a zvyšuje riziko srdečního infarktu. Pokud vás znepokojuje vysoká hladina sodíku v matjesech, pochutnejte si raději na uzených sledích.

About the author