Rady a tipy

Co s marmeládou, která nezhoustla

Co s marmeládou, která nezhoustla

Pokud je váš pokus o nedopadl úplně podle vašich představ a marmeláda je příliš řídká, není nutno propadat panice, že všechno přišlo vniveč. Naučte se, jak zahustit džem několika různými přísadami, z nichž mnohé máte pravděpodobně již ve vaší spižírně.

Ať už chcete zajistit hustý džem od začátku, nebo opravit tekutý džem, tyto techniky vám mohou pomoci:

Pektin ze supermarketuPráškový pektin přidávejte vždy do studené marmelády
ŽelatinaPostupujte dle návodu výrobce
Redukce Vařte marmeládu dále, dokud se neodpaří přebytečná tekutina
Chia semínkaNevyžaduje vaření – semínka nabobtnají, a tak zahustí marmeládu
Kukuřičný škrobSmíchejte škrob s vodou a přidejte k marmeládě, pak směs přiveďte k varu

Pektin ze supermarketu

Komerční pektin pomáhá zahustit džem vyrobený z ovoce s nízkým obsahem pektinu. Dodává se v práškové nebo tekuté formě, ale ta první je nejběžnější. Před zahřátím do připraveného ovoce přidejte práškový pektin. Přiveďte džem k varu a poté přidejte další cukr.

Redukce

Nalijte džem zpět do hrnce a přiveďte jej k varu. Vařte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina, čímž marmeláda zhoustne.

Chia semínka

Džem z chia semínek nevyžaduje žádné vaření. Chia semínka nasají šťávu a vlhkost z ovocného pyré, nabobtnají, čímž džem zahustí bez použití tepla nebo přidaného cukru či pektinu. Představte si to jako pudink z chia semínek vyrobený z ovoce, a ne z mléka.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je vhodnou volbou pro recepty na marmelády s nižším obsahem cukru nebo pro marmelády z ovoce, ve kterém se přirozeně nevyskytuje tolik cukru nebo pektinu. Nevýhodou může být, že škrob marmeládu trochu zakalí. Smíchejte kukuřičný škrob s vodou, abyste vytvořili kašičku, kterou poté přidejte do džemové směsi. Přiveďte k varu a džem by měl téměř okamžitě zhoustnout.

About the author