Pokud je váš pokus o nedopadl úplně podle vašich představ a marmeláda je příliš řídká, není nutno propadat panice, že všechno přišlo vniveč. Naučte se, jak zahustit džem několika různými přísadami, z nichž mnohé máte pravděpodobně již ve vaší spižírně.
Ať už chcete zajistit hustý džem od začátku, nebo opravit tekutý džem, tyto techniky vám mohou pomoci:
Pektin ze supermarketu | Práškový pektin přidávejte vždy do studené marmelády |
Želatina | Postupujte dle návodu výrobce |
Redukce | Vařte marmeládu dále, dokud se neodpaří přebytečná tekutina |
Chia semínka | Nevyžaduje vaření – semínka nabobtnají, a tak zahustí marmeládu |
Kukuřičný škrob | Smíchejte škrob s vodou a přidejte k marmeládě, pak směs přiveďte k varu |
Pektin ze supermarketu
Komerční pektin pomáhá zahustit džem vyrobený z ovoce s nízkým obsahem pektinu. Dodává se v práškové nebo tekuté formě, ale ta první je nejběžnější. Před zahřátím do připraveného ovoce přidejte práškový pektin. Přiveďte džem k varu a poté přidejte další cukr.
Redukce
Nalijte džem zpět do hrnce a přiveďte jej k varu. Vařte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina, čímž marmeláda zhoustne.
Chia semínka
Džem z chia semínek nevyžaduje žádné vaření. Chia semínka nasají šťávu a vlhkost z ovocného pyré, nabobtnají, čímž džem zahustí bez použití tepla nebo přidaného cukru či pektinu. Představte si to jako pudink z chia semínek vyrobený z ovoce, a ne z mléka.
Kukuřičný škrob
Kukuřičný škrob je vhodnou volbou pro recepty na marmelády s nižším obsahem cukru nebo pro marmelády z ovoce, ve kterém se přirozeně nevyskytuje tolik cukru nebo pektinu. Nevýhodou může být, že škrob marmeládu trochu zakalí. Smíchejte kukuřičný škrob s vodou, abyste vytvořili kašičku, kterou poté přidejte do džemové směsi. Přiveďte k varu a džem by měl téměř okamžitě zhoustnout.