Rady a tipy

Jak zmírnit hořkost jídla

Jak zmírnit hořkost jídla

Hořkost je jednou ze základních chutí a spousta hořkých potravin je obzvláště zdravá. Od konzumace zdravých potravin vás však odradit může odradit přirozená hořká chuť, případně jste vařili pokrm, do kterého jste přidali ingredience, které způsobily, že je jídlo až příliš hořké a příliš nelahodí vašim chuťovým pohárkům. Naštěstí existuje spousta triků a strategií, jak zamaskovat nebo potlačit hořkou chuť.

Tipy a triky

  • Přidejte tuk
  • přidejte cukr nebo med
  • Přidejte navíc špetku soli 
  • Přidejte špetku nebo dvě jedlé sody

Uvedené varianty používejte s ohledem na připravovaný recept.

Přidejte tuk

Tuk přirozeně maskuje hořké chutě a činí je chutnějšími. Skvělým příkladem může být přidání mléka nebo smetany do kávy. Zkuste použít smetanovou omáčku, mléko, tučný sýr, olivový olej nebo podobné tučné přísady, které pomohou zakrýt hořkou chuť. Navíc se jedná o skvělý trik, jak přimět děti, aby jedly více nahořklé zeleniny, např. brokolice, růžičková kapusta nebo zelí. 

Přidejte cukr nebo med

Znovu se zamyslete nad kávou – existuje důvod, proč ji mnoho lidé sladí nebo si ke kávě dopřejí slaďoučký zákusek. Také si můžete představit čokoládový dort – kombinace hořké chuti čokolády s cukrem vytváří jedinečnou chuť dezertu. Sladkost tedy přirozeně překryje hořké chutě. Pro potlačení hořké chuti jídla nebo nápoje přidejte špetku cukru nebo trochu medu. 

Použijte navíc špetku soli

Špetka soli učiní téměř každé jídlo chutnějším, a to včetně hořkých jídel. Slanost přirozeně působí proti hořkosti, takže se nebojte u příliš hořkých jídel použít trochu soli navíc.

Přidejte jedlou sodu

Jedlá soda je velmi zásaditá. Zásaditost sody tedy napraví příliš hořkou chuť jídla. Přisypte do jídla jen špetku, dobře promíchejte a ochutnejte, zda soda pomohla zmírnit hořkost. S přidáváním buďte ovšem velmi opatrní – maximální množství, které přidáte by nemělo přesáhnout dvě špetky.

About the author