Ačkoliv jsou suroviny pro přípravu filo těsta běžně k dostání, samotná příprava těsta vyžaduje velkou dávku zručnosti a trpělivosti. Proto je pro někoho možná příjemnější již předpřipravené těsto koupit. V České republice není však v běžných supermarketech úplně k dostání, resp. není běžným sortimentem, nicméně i tak se dá sehnat.
Filo těsto se používá v různých řeckých sladkých pečivech a slaných pokrmech, jako je baklava a spanakopita. Hojně se však také používá pro přípravu jiných balkánských a arabských delikates. Tenké vrstvy těsta jsou po upečení krásně křupavé, ale práce s jednotlivými vrstvami může být také náročná.
Klasické filo těsto se skládá z následujících surovin: hladká mouka, olivový olej, sůl, bílý vinný ocet, teplá voda, kukuřičný škrob. Je tedy evidentní, že náklady na přípravu těsta jsou velmi nízké. Velmi drahou položkou na seznamu je však váš čas, který byste věnovali samotné přípravě filo těsta. Těsto se totiž vyvaluje na velmi tenké pláty. Naštěstí už lze zakoupit strojově vyválené těsto.
Mražené filo těsto
Těsto je dostupné v našich končinách zejména ve zmražené formě, a to v následujících obchodech:
Prodejce | Název výrobku | Hmotnost balení | Cena balení |
Rohlik.cz | Filosophy Řecké filo těsto mražené | 500 g | 74,90 Kč |
Makro | Filo Těsto mraž. | 450 g | 67,50 Kč |
rajdelikates.cz | Filo těsto originál Řecké | 450 g | 85,00 Kč |
greekmarket.cz | Originální řecké listové FILO těsto EVOIKI ZIMI | 450 g | 119,00 Kč |
Kromě výše uvedených internetových obchodů se můžete zeptat v obchodech specializujících se na řecké, arabské či balkánské speciality ve vašem městě či jeho okolí.
Jak rozmrazit filo těsto
Vyjměte těsto z krabice a dejte přes noc do chladničky, následně před použitím nechte filo těsto v pokojové teplotě asi 2 hodiny. Před přípravou musí být filo těsto zcela rozmražené a mělo by mít pokojovou teplotu.