Rady a tipy

Jak podávat taliány

Jak podávat taliány

Talián je lahůdkou, jejíž historie sahá až do 19. století jedné pražské hospůdky. Nedá se nazvat ani uzenářským výrobkem, neboť taliány se nijak neudí, pouze se vaří. Jak tedy připravit tuto tradiční českou pochoutkou, která svým vzhledem vzdáleně připomíná špekáček?

Co je to talián?

Talián se dá připodobnit k tradiční italské klobáse salsiccia, která je také syrovou neuzenou klobásou, kterou je potřeba před konzumací tepelně upravit.

Dříve se taliány připravovaly z telecího případně hovězího masa a plnily se do hovězího střívka. Dnes se taliány připravují z mixu masa vepřového i hovězího a přidává se pro „klobásky“ velmi neobvyklé koření, a to pepř, zázvor, kardamon a česneku, případně citronová kůra či tymián.

Jak připravit taliány?

Taliány nejsou úplně obvyklou masovou specialitou, na kterou můžete narazit v supermarketu, nicméně je dostupná v lepších řeznictvích. 

Příprava taliánu je snadná, nicméně se dá se říct, že pro přípravu klobás poměrně neobvyklá. Jediným správným způsobem přípravy taliánů je jejich vaření ve vroucí vodě. 

Taliány nikdy nevkládejte do studené vody, ale do již vroucí vody. Následně stáhněte plamen na nejmenší a nechte jen tak probublávat ve vodě. Délka vaření je s ohledem na obsah syrového masa poměrně dlouhá a pohybuje se v závislosti na tloušťce taliánů od 30 do 40 minut. Pokud byste taliány vařili kratší dobu je vysoce pravděpodobné, že budou syrové, případně že maso nebude měkké.

Po 30 až 40 minutách vyjměte taliány z vody a oloupejte je ze střívka –  střívko se u taliánů nikdy nejí.

Jakou zvolit přílohu?

Nejlepší je talián podávat s chlebem, horčicí, křenem, kyselou okurkou a jelikož se jedná o hospodské jídlo, tak se k taliánům perfektně hodí vychlazené pivo. Taliány se dají podávat také s bramborovou kaší či bramborovým salátem.

About the author