Suroviny

Měsíc prošlý tvaroh

Měsíc prošlý tvaroh

Tvaroh jako mléčný výrobek je rozhodně jednou ze základních potravina a má také skvělé výživové hodnoty, kdy jde o kvalitní zdroj bílkovin, ale také zdroj vápníku či probiotik pro zdraví střev. Navzdory svým výhodám je v lednici často zapomenut a je nalezen až po té, co vypršela minimální doba trvanlivosti, což samozřejmě vyvolává některé zásadní otázky.

Je v pořádku jíst tvaroh po datu spotřeby?

Datum spotřeby uvádí, dokdy je bezpečné potravinu jíst, kdežto datum minimální trvanlivosti je datum, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní a zaručuje zdraví nezávadnou potravinu. Datum, který je vyznačen na tvarohu, tedy není technicky samotným datem expirace, ale je datem minimální trvanlivosti. Určitě je tedy v pořádku jíst tvaroh po tomto datu, ale neznamená to, že byste měli jíst tvaroh, který se chladí v lednici půl roku.

I když nelze stanovit přesnou dobu, po které je tvaroh po uplynutí vyznačeného data pro člověka nebezpečné jíst, obecně platí pravidlo, že tvaroh je nezávadný po dobu přibližně jednoho měsíce po datu minimální trvanlivosti. Pokud tedy sníte měsíc prošlý tvaroh, nestane se vůbec nic.

Jak poznat zkažený tvaroh

Pokud vás ani předchozí odstavce nepřesvědčily o tom, že je v pořádku sníst měsíc prošlý tvaroh, zkuste následující „test čerstvosti“:

  1. Kyselý zápach 
  2. Nažloutlá barva 
  3. Příliš kyselá nebo naopak hořká chuť
  4. Plíseň 

Pokud jste alespoň na jednu z testovacích otázek odpověděli pozitivně, je tvaroh zkažený a rozhodně byste jej neměli konzumovat. V opačném případě byste totiž mohli skončit s nepříjemnými křečemi žaludku či dokonce otravou jídlem.

Pokud tvaroh prošel výše uvedeným testem, klidně jej snězte jen tak i po měsíci prošlého data minimální trvanlivosti. Pokud máte ale i tak obavy, ale nechcete plýtvat jídlem, zkuste jej třeba použít do pokrmů, které projdou tepelnou úpravou, např. tvarohové lívance.

About the author